ISTORIJAT

             Zdravstvena delatnost u Lazarevcu otpočinje 1882. godine osnivanjem Zdravstvene zadruge.

            Godine 1932. izgradjena je bolnička zgrada uz donaciju Kralja Aleksandra i Kraljice Marije koji su uložili 50.000 dinara u srebru i Tome i Ilinke Paunović iz Šopića, koji su poklonili 10 ari placa za izgradnju objekta.

Te godine Zdravstvena zadruga je primenovana u Zdravstvenu zadrugu sa bolnicom a 1945. godine u Zdravstvenu stanicu.

Dom narodnog zdravlja osnovan je 23.04.1953. godine i to rešenjem Narodnog odbora Kolubarskog sreza.

 Tri godine kasnije Dom narodnog zdravlja se transformiše u zasebne zdravstvene stanice u Velikim Crljenima, Rudovcima, Vreocima, Junkovcu, Stepojevcu i Dudovici i Zdravstveni centar, Antituberkulozni dispanzer i Porodilište u Lazarevcu.

Godine 1963. vrši se ponovna reintegracija svih dotadašnjih punktova i formira Dom zdravlja koji se zadržao do našeg vremena. Potpuni naziv Dom zdravlja ²Dr Djordje Kovačević² dobija u jesen 1972. u čast preminulog lekara koji je svojim radom i požrtvovanjem zadužio građane Lazarevca.

Godine 1965. godine otvoren je za to vreme veoma moderan zdravstveni objekat, u kojem su mnoge službe Doma zdravlja bile stacionirane sve do 1984. godine, kada su žitelji Lazarevca dobili velelepnu zgradu koja je sad centralni objekat Doma zdravlja ²Dr Djordje Kovačević² u Lazarevcu.